Hur hög är tröskeln för IT-användning?

Fokus i projektet är ju att sänka tröskeln för IT-användning. Hur hög tröskeln är varierar naturligtvis individuellt, och därför funderar jag över att göra metodtester med två produkter som jag gissar ligger i varsin ände av skalan.

Pleo är en robot i form av en dinosarieunge som är en enormt charmig intresseväckare för teknik. Även om det återstår att se så gissar jag att den inte ensam räcker för att bryta igenom ett kompakt IT-motstånd.

iPad och andra surfplattor ligger dock i andra änden av skalan genom att vara betydligt intuitivare än vanliga datorer och samtidigt så kraftfulla att man rimligen får räknas som datoranvändare. Samtidigt gissar jag att de inte heller ensamma är lösningen då jag tror att de är för datorlika för att enkelt accepteras av IT-vägrare.

Frågan är alltså om det går att hitta mönster i den här skalan – finns det en metod att använda dessa eller andra produkter för att leda icke-användare hela vägen fram till deltagande i IT-samhället. Det planerar jag att börja nysta i under nästa halvår.

Det här inlägget postades i Inspiration, Ludisering av informationsflöden. Bokmärk permalänken.