Olika operativsystem ur projektets perspektiv

Mac OS X, Linux och Windows har alla sina respektive fördelar och nackdelar. Ur projektets perspektiv är det några specifika saker man kan slå ner på.

Windows
Här finns det garanterat drivrutiner till exempelvis de pekskärmar man köper men man får manuellt installera Python och de kodbibliotek man är beroende av för att koda program själv. När programmen är klara skall man enligt uppgift kunna använda py2exe för att skapa fristående program som kan köras på Windows utan att man behöver installera Python. Sitter man bakom en brandvägg på jobbet kan man dock behöva en fristående dator med egen uppkoppling för nätverksprogrammering.

Mac OS X
Här finns Python förinstallerat och åtminstone den pekskärm som används till prototyparbetet har en utmärkt drivrutin tillgänglig. Även om det är en smakfråga så blir de gränssnitt man skapar med standardkomponenter i Mac OS X väldigt snygga. En nackdel är att t.ex. bildhanteringsbiblioteket PIL är väldigt knöligt att installera.

Linux
Här finns ofta såväl Python som PIL förinstallerat och många av programmen i populära distributioner är skrivna i Python. Det finns alltså en god bas med utvecklare som utvecklar i Python för Linux. Dessutom är vanlig datoranvändning under Linux nuförtiden väldigt rättframt. För mer esoteriska saker som att konfigurera pekskärmar utan officiella drivrutiner kan tröskeln dock plötsligt bli skyhög. En klar fördel är dock att operativsystemet är fri och öppen mjukvara. Det gör det möjligt att slippa oroa sig för licenshantering och de låga systemkraven gör att man kan återanvända utskrotade datorer om man inte har råd att köpa nytt. Man kan också skräddarsy en helt egen Linuxversion att installera eller köra direkt från CD med all programvara inkluderad.

Det här inlägget postades i Digitala skyltar. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.